تعیین حجم مخزن ذخیره آب برای زمین کشاورزی

به دنبال روشی برای تعیین حجم مخزن جهت استفاده زمین کشاورزی هستید؟ همه کشاورزان به دلیل محافظت از محصولات خود، تمایل دارند که این روش را بشناسند. فاکتور های مختلفی وجود دارند که بر تعیین حجم این مخزن تاثیر می گذارند.

تعیین حجم مخزن آب زمین کشاورزی به چه صورت انجام می‌پذیرد؟

 

تعیین حجم مخزن آب زمین کشاورزی تحت تاثیر عوامل مختلفی انجام می گیرد. برای مشخص کردن ظرفیت ابن مخازن باید فاکتور های گوناگونی را مد نظر قرار داد که مهم ترین آن ها عبارتند از:

 

نوع گیاه

دقت داشته باشید که نوع گیاهی که در زمین کشاورزی شما وجود دارد، برای تعیین این حجم از اهمیت بالایی برخوردار است. هر یک از این گیاهان به مقدار آب خاصی برای رشد نیاز دارند.

 برای توضیح بیش تر این مطلب خوب است بدانید که به طور مثال گندم و جو نسبت به گیاهانی همچون هندوانه، خیار و ... به میزان کم تری آب نیاز دارند.

 

سن گیاه

این فاکتور نیز در تعیین حجم مخزن زمین کشاورزی بسیار مهم است. سن گیاه می تواند در مشخص کردن این ظرفیت نقش مهمی ایفا کند.

 

شرایط آب و هوایی

یک کشاورز باید با توجه به شرایط آب و هوایی و میزان بارش ها در طول سال، ظرفیت این مخازن را مشخص کند. اگر این زمین ها در مناطق سردسیر باشند، دمای هوا کم تر بوده و اغلب بارش ها بیش تر است.

 در این شرایط، به مخازن با ظرفیت کم تری نیاز داریم. این شرایط برای مناطق گرمسیر کاملا برعکس می باشد.

 

مساحت زمین

هر چه مساحت زمین مورد نظر بیش تر باشد، به نمونه هایی از این مخازن نیاز دارید که گنجایش بیش تری داشته باشند. این در حالی است که زمین هایی با مساحت کم تر، به نمونه کوچک تری از این مخزن نیاز دارد.

 

نوع خاک

با توجه به متفاوت بودن خاک در مناطق مختلف، میزان گنجایش این مخازن را می توان تعیین کرد. انواع گوناگون خاک عبارتند از:

  • خاک رسی
  • خاک لومی
  • خاک سیلتی
  • خاک پیت
  • خاک ماسه ای

 

روش آبیاری

آبیاری در این گونه زمین ها به دو روش مختلف انجام می شود. این مسئله نیز می تواند در تعیین حجم مخزن آب زمین کشاورزی موثر باشد.

 

آبیاری سطحی

در این روش، آب از طریق نیروی جاذبه زمین به داخل خاک نفوذ می کند. آبیاری نواری، آبیاری جویچه ای و کرتی از مهم ترین نمونه از انواع این روش آبیاری هستند.   

 

آبیاری تحت فشار

در این روش از آبیاری، از پمپ و لوله های انتفال آب استفاده می شود. در حالت کلی این نوع آبیاری به دو روش مختلف انجام می گیرد:

  • آبیاری بارانی
  • آبیاری قطره ای

 

محاسبات لازم برای تعیین حجم

 

برای تعیین حجم مخزن آب زمین کشاورزی از روش های خاصی استقاده می شود. برای این منظور ابتدا باید شکل مخزن را مشخص کرده و مساحت سطح مقطع آن را به دست آورید. اگر سطح مقطع این محصول، مستطیل باشد باید طول و عرض آن را پیدا کرده و در هم ضرب کنید.

 حال اگر سطح مقطع آن مربع شکل باشد، کافیست یک ضلع آن را به دست آورده و در خودش ضرب کنید. برای نمونه های دایره ای شکل این مخازن نیز باید قطر سطح مقطع را پیدا کنید و از فرمول زیر مساحت آن را به دست آورید.

 

شعاع*شعاع*۳.۱۴= مساحت دایره

 

در نهایت اگر مساحت سطح مقطع به دست آورده را در ارتفاع این مخازن ضرب کنید، حجم کل مخزن به دست می آید. البته برای این کار می توانید از نرم افزار های محاسبه کننده حجم مایعات موجود در مخزن نیز استفاده نمایید.

 

عوامل موثر در نیاز آبی گیاهان

 

پس از آن که با نحوه تعیین حجم مخزن آب زمین کشاورزی آشنا شدیم، خوب است بدانیم که گیاهان نیاز های آبی گوناگونی دارند. فاکتور های زیادی مقدار آب مورد نیاز گیاهان را مشخص می کند که مهم ترین آن ها عبارتند از:

 

نوع گیاه

نوع گیاه و گونه آن می تواند در این زمینه بسیار موثر باشد.  در این زمینه باید مرحله رشد گیاه، اندازه سطح برگ گیاه و تراکم ریشه ها را نیز در نظر گرفت.

 

میزان دما و رطوبت

هر چه رطوبت موجود در این زمین ها بیش تر و دمای آن کم تر باشد، میزان نیاز گیاه به آب کم تر می شود.

 

آب های زیر زمینی

گاهی اوقات این زمین ها در نزدیکی آب های زیرزمینی قرار دارند. در این شرایط گیاهان به میزان آب کم تری برای رشد نیاز دارد.

 

دوره زراعی

این فاکتور نیز در تعیین آب مورد نیاز گیاه موثر است. این گیاه در هر یک از دوره های رشد خود از کاشت تا برداشت، به مقدار آب خاصی نیاز دارد. این نیاز در برخی از مراحل بیش تر و در بعضی دیگر از مراحل کم تر می شود.

 

میزان بارندگی سالیانه

هر چه این زمین ها در مناطق پر بارش تری قرار داشته باشند، به آبیاری کم تری نیاز است. در مناطق کم بارش، باید میزان و تعداد دفعات آبیاری را برای این گیاهان افزایش داد.

 

مدل های مختلف مخازن آب کشاورزی 

حال که با نحوه تعیین حجم مخزن آب زمین کشاورزی آشنا شدیم، خوب است بدانیم که این مخازن را در انواع و مدل های مختلفی تولید می کنند. یکی از برترین جنس ها برای ساخت این مخازن، پلی اتیلن می باشد.

 این مخزن ها از کیفیت و دوام بالایی برخوردار بوده و در عین حال بسیار سبک و کم وزن هستند. در حالت کلی این مخازن را در چند مدل مختلف تولید می کنند که مهم ترین آن ها عبارتند از:

 

مخزن آب یک لایه

این مخازن تک بوده و وزن بسیار کمی دارند. البته به این نکته توجه داشته باشید  تک لایه و سه لایه بودن ملاکی برای تفاوت وزن در این محصولات نیست . در برخی از محصولات به دلیل اضافه شدن ویژگی خاصی مثل پوشش اختلاف وزنی دارند.

 

مخزن آب سه لایه

این مدل از مخازن آب، از سه لایه پلی اتیلن تولید می شود. در ساخت این مخزن از یک لایه مشکی رنگ استفاده شده است که از نفوذ نور به داخل مخزن جلوگیری می کند.

 از این رو، در فضا هایی که نور خورشید مستقیما به داخل مخزن می تابد نیز می توان از این نوع محصولات استفاده کرد.

 

مخزن آب چهار لایه

این مدل از مخازن آب، در برابر نور ماوراء بنفش خورشید بسیار مقاوم می باشد. از طرفی قیمت این مخازن نیز نسبت به بقیه نمونه ها بیش تر است.

 

این مخازن را بر اساس شکل ظاهرشان نیز به انواع مختلفی تقسیم بندی می کنند که مهم ترین آن ها عبارتند از:

 

مخزن افقی

این نوع مخزن ها به شکل استوانه خوابیده هستند. برای نگهداری آب شرب در مکان هایی با ارتفاع کم، از این نوع مخازن استفاده می کنند.

 

مخزن عمودی

 

این نوع مخازن به شکل استوانه بوده و کاملا به صورت عمودی می ایستند. این گونه مخازن را در انواع مختلفی تولید می کنند و در مکان های گوناگون قابل استفاده هستند.

 

مخزن مکعبی

 

این مدل از نخزن ها فضای زیادی اشغال نمی کنند و از این رو برای مکان های دارای محدودیت بسیار مناسب هستند.

 

مخزن آسان رو

 

برای راهرو ها و مکان های دارای محدودیت از این نوع مخزن ها استفاده می شود. این مخزن ها بسیار کاربردی بوده و در ظرفیت های مختلفی تولید می شوند.

 

 

مخزن بیضی

این مدل از مخازن آب، بیضی شکل بوده و برای استفاده در محیط های کم ارتفاع طراحی و ساخته شده اند. این محصول را در ظرفیت های مختلف ۵۰۰ تا ۵۰۰۰ لیتر تولید می کنند.

 

کلام آخر

برای تعیین حجم مخزن آب زمین کشاورزی، به فاکتور های مختلفی نیاز داریم. حجم این مخازن را با توجه به شرایط آب و هوایی، مساحت زمین، نوع گیاه، میزان رطوبت و ... تعیین می کنند.

برای محاسبه حجم این مخزن ها باید ابتدا مساحت سطح مقطع آن ها را به دست آورید. در نهایت مساحت سطح مقطع را در ارتفاع آن ها ضرب کرده و حجم آن ها را به دست آورید.

 

 

سوالات تعیین حجم مخزن آب زمین کشاورزی

  1. آیا شیب زمین در میزان آب مورد نیاز گیاه موثر است؟

بله، در زمین های شیب دار نسبت به زمین های مسطح و صاف،  به مقدار آب بیش تری برای رشد گیاه نیاز است.

  1. آیا سرعت باد و میزان تابش نور خورشید در میزان آب مورد نیاز گیاهان موثر هستند؟

بله، این عوامل نیز می توانند در تعیین آب مورد نیاز گیاهان بسیار موثر باشند.

  1. در کدام نوع آبیاری، میزان تلفات آب کم تر بوده و به حجم آب کم تری نیاز است؟

آبیاری قطره ای نسبت به دیگر روش های آبیاری، کاربردی تر بوده و به حجم آب کم تری نیاز دارد.

نظرات کاربران


اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.